انواع عمل ها و جراحی های لاغری
روز به روز، جستجوهای انسان برای رسیدن به ایدهآل ترین روش ها برای لاغری ادامه پیدا می کند. با پیشرفت های فناوری و پزشکی، راهکارهای متنوعی برای کاهش وزن، لاغری و بهبود ظاهر فیزیکی ارائه شده است. در این مسیر، جراحی لاغری به عنوان یکی از راه حل های موثر برای کسانی که با چالش های لاغری مواجه هستند، نقش مهمی ایفا می کند.
با وجود اینکه گستره روش های جراحی لاغری روز به روز بیشتر شده است، اما سوال اصلی همچنان باقی است: کدام روش جراحی لاغری بهترین نتایج را برای افراد می آورد؟ این مطلب به بررسی دو تا رایج ترین جراحی های لاغری می پردازیم و مزایا و معایب هرکدام از آنها مقایسه می کنیم تا اطلاعات کاملی به دست آورید و انتخاب بهترین روش بر اساس نیازها و اهداف هر فرد ممکن گردد.
انواع عمل های لاغری
عوارض عمل اسلیو معده یا گاسترکتومی
جراحی اسلیو معده یا گاسترکتومی، که به عنوان “عمل کوچک کننده معده” هم شناخته می شود، با برداشتن 80? از حجم معده انجام می شود و تغییری در روده کوچک به وجود نمی آورد. این جراحی باعث کاهش چشمگیر وزن می شود و برای افرادی که شاخص توده وزنی BMI حداقل 40 دارند، مناسب است.
هرچند عمل اسلیو معده باعث کاهش وزن موثری می شود، اما این عمل تغییرات دائمی در ساختار معده ایجاد می کند که با خطراتی همراه است. بنابراین، اگر متخصص گوارش شما شما را از این عمل منع می کند، تصمیم به انجام آن نگیرید.
در جراحی اسلیو، قسمت قابل توجهی از معده برش می خورد و بخش باقیمانده با استفاده از منگنه پزشکی بهم وصل می شود. این عمل سبب می شود که معده باقیمانده شبیه به یک موز در اندازه و شکل شود.
جراحی اسلیو معده چگونه به لاغری کمک می کند؟
این عمل با کاهش گرسنگی، افزایش احساس سیری و اجازه دادن به بدن برای داشتن وزن مناسب و کنترل قند خون مرتبط است. ساختار ساده این جراحی باعث شده تا بدون عوارض جانبی ناشی از جراحی روده کوچک باشد.
هر یک از روش های جراحی لاغری مزایا و معایب خود را دارند و انتخاب بهترین گزینه برای هر فرد نیاز به بررسی دقیق آنها دارد. مزایا و معایب جراحی اسلیو معده به شرح زیر می باشند:
از نظر تکنیکی، جراحی ساده تر و سریع تر انجام می شود.
می تواند در بیماران خاص با اختلالات پزشکی پرخطر اجرا شود.
ممکن است به عنوان اولین مرحله درمان برای افراد مبتلا به چاقی مفرط مناسب باشد.
ممکن است به عنوان پل ارتباطی بین بای پس معده استفاده شود.
این عمل غیر قابل بازگشت است.
باعث تشدید یا آغاز رفلاکس معده و سوزش معده می شود.
در مقایسه با عمل بای پس، تاثیر کمتری روی متابولیسم می گذارد.
عوارض عمل اسلیو معده یا گاسترکتومی
جراحی بای پس معده
جراحی بای پس معده یک روش جراحی است که بیش از 50 سال است با روش Roux-en-Y اجرا می شود. این جراحی یکی از متداول ترین روش های لاغری محسوب می شود و در درمان چاقی مفرط و بیماری های مرتبط با چاقی بسیار موثر است. با این حال، جراحی بای پس معده عملی پیچیده است که تغییرات دائمی در ساختار معده و روده ایجاد می کند که با خطراتی همراه است.
مراحل جراحی بای پس معده شامل موارد زیر هستند:
برش و کوچککردن معده: در این مرحله، اکثر حجم معده برداشته می شود و یک کیسه به اندازه یک تخم مرغ در بالای معده باقی می ماند. این کیسه دارای حجم بسیار کمی است، بنابراین مصرف غذا با مقدار بسیار کمی همراه خواهد بود.
برش قسمت ابتدایی روده کوچک: در مرحله دوم، قسمت ابتدایی روده کوچک بریده می شود و بقیه روده به کیسه جدید معده متصل می شود تا به مواد غذایی اجازه عبور بدهد. به عبارت دیگر، غذا بخش زیادی از معده و بخشی از روده را دور زده و یا بهاصطلاح “بای پس” می کند.
مخلوط شدن اسیدهای معده و آنزیم های گوارشی: در انتها، اسیدهای معده و آنزیم های گوارشی از معدهی بای پس جدا می شوند و با غذای خورده شده در قسمت اولیه روده کوچک مخلوط می شوند.
عمل بای پس معده به چندین روش مختلف برای کاهش وزن و بهبود سلامتی افراد عمل می کند. این عمل نه تنها تغییر در مسیر عبور غذا از مجرای گوارش را ایجاد می کند که تاثیر چشمگیری در کاهش حس گرسنگی و افزایش احساس سیری دارد، بلکه باعث حفظ وزن سالم نیز می شود. این تاثیرات بهبودی در هورمون ها را نیز به همراه دارد که حتی قبل از افت وزن، به بهبود دیابت بزرگسالان منجر می شود.
همچنین، این عمل به بیماران مبتلا به رفلاکس (سوزش معده) کمک می کند و علائم این بیماری معمولا بهبود می یابند. علاوه بر انتخاب غذای مناسب، بیماران باید از مصرف محصولات تنباکو و داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) همچون ایبوپروفن و ناپروکسن خودداری کنند.
جراحی بای پس معده
هر یک از روش های جراحی بای پس معده مزایا و معایب خود را دارند که برای انتخاب بهترین گزینه برای هر فرد، لازم است آنها را دقیقا بررسی و با یکدیگر مقایسه کرد.
عوارض عمل بای پس معده به روش Roux-en-Y شامل موارد زیر است:
فقر مواد غذایی یا سوء تغذیه:
این عوارض ممکن است ناشی از کاهش حجم معده و تغییرات در عبور غذا از مجرای گوارش باشد که موجب نقص در جذب مواد غذایی می شود.
عدم جذب ویتامین ها:
عمل بای پس معده باعث می شود که جذب ویتامین های B12 و D صورت نگیرد، که این ممکن است منجر به کمبود غیر طبیعی این ویتامین ها شود. این کمبود ممکن است به سندروم دامپینگ منجر شود، که نیاز به جراحی مجدد برای رفع این مشکل داشته باشد.
بروز فتق و سنگ صفراوی:
تغییرات در ساختار دستگاه گوارش و جراحی می تواند باعث بروز فتق یا تشکیل سنگ صفرا در سیستم گوارش شود، که ممکن است نیازمند مداخله جراحی باشد.
جمع بندی
در این مطلب ما به بررسی و معرفی دو روش جراحی لاغری که این روزها مورد توجه بسیاری از بیماران قرار گرفته است پرداختیم. با توجه به مزایا و معایبی که این عمل های لاغری دارند، جراحی اسلیو معده خطرات کمتری را در پی دارد و بهترین روش لاغری برای افراد مبتلا به چاقی مفرط محسوب می شود.
منبع : سلامتی من